Quantcast
Channel: näringsliv – Region Västerbotten
Viewing all articles
Browse latest Browse all 19

Västerbotten i Almedalen 2017

$
0
0

– I Almedalen samlas beslutsfattare och organisationer som är viktiga för vårt län. Det är nödvändigt och självklart att vi också är där. Säger Erik Bergkvist (s) Regionråd vid Region Västerbotten.

I år befann sig cirka 120 personer från Västerbotten på plats i Visby under Region Västerbottens regi, och i arrangemangen medverkande både Västerbottensaktörer och aktörer från norra Sverige samt övriga landet med intresse för de kompetenser som Västerbotten har att erbjuda.

De ämnen som bearbetades under Almedalsveckan är inte isolerade till just politikerveckan som arena, utan de jobbas med under flertalet olika mötesplatser under året. Agendan är bestämd av Region Västerbottens fullmäktige. Frågor som för Västerbotten har varit extra viktiga under 2017 är utvecklad infrastruktur; kvarkentrafiken, Norrbotniabanan, digitalisering, kompetensförsörjning, innovation och företagande, miljöteknik och gröna jobb. Det är också frågor som ingår i Region Västerbottens påverkansagenda.

Västerbotten satsade på en rad olika aktiviteter under veckan och arrangerade bland annat egna seminarier samt deltog under andra aktörers arrangemang. Avtal skrevs efter den upphandling som pågått med Telia Sverige AB under våren, där 116 organisationer och 84 regionala och kommunala bolag i Norrbotten och Västerbotten omfattas. Under måndagskvällen arrangerades en fullsatt kultursalong ledd av Marika Lagercrantz, med Folk & Kultur som värdar.

Den goda nyheten om en eventuell etablering av Europas största batterifabrik i Skellefteå släpptes tidigt på tisdagsmorgonen och presskonferens hölls med Skellefteå kraft och Node Pole. Under veckan ägde runda bord-samtal och politisk allsång rum. Priser delades ut i samarbete med tankesmedjan Idagora, till årets bästa borgerliga ledarskribent samt för årets bästa Stockholmsperspektiv. Stockholmsperspektivet är ett mycket viktigt pris som utdelas till den aktör som bäst tagit tillvara på Stockholm som motor för landet – och insett vikten av en stark huvudstad. Dagens Samhälle tilldelades utmärkelsen, då de förstått att styrkan handlar om att bevaka landet som helhet. En strategi som fungerar. Olov Carlsson, VD Dagens Samhälle, fanns på plats och tog emot priset.

– Dagens Samhälle är en tidning som förstått att styrkan att nå ut till offentliga beslutsfattare i hela landet ligger i att tänka nationell helhet. Säger Anders Sellström, Koordinator  Västerbottenskontoret i Stockholm.

Under onsdagen fortsatte samtalet om media – och då framförallt framtidens media och journalistik – under Region Västerbottens mediaseminarium. I en panel fick vi höra  Björn Löfdahl, Sveriges Radio, Anna Olofsson, Umeå Kommun, Gunilla Carlsson, Kulturutskottets vice ordförande, och Lars Truedson, Institutet för mediestudier samtala om framtidens media och hur bilden av norra Sverige ska komma att utvecklas. Björn Löfdahl utlovade under samtalet mer regionala nyheter i nationell radio.

I sedvanlig ordning arrangerades Västerbottens varumärkesdag under torsdagen. Där diskuterades bland annat bilden av norra Sverige, regionens styrkor och utmaningar och digital transformation. Intressanta frågor kring miljöteknik togs upp tillsammans med Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

– Vid dagens varumärkesdag diskuterar vi digital transformation, grön teknik och hur vi gemensamt ska navigera in i framtiden så att Västerbottens utvecklingskapacitet och attraktionskraft stärks. Det är områden där företag och aktörer i Västerbotten har stark innovationsförmåga och att gemensamt få samtala och utforska frågorna under dagens seminarium ger handlingskraft och energi som ska göra det möjligt för oss att tillsammans ta nästa kliv framåt. Säger Anna Pettersson, Regiondirektör vid Region Västerbotten.

Under veckan tog Västerbotten också emot viktiga internationella besök, för att diskutera frågor som är av stor vikt för den regionala utvecklingen. Tisdagen gästades av Chris McDonald, OECD, och under Region Västerbottens OECD-seminarium diskuterades hur vi utformar framtidens regionalpolitik. OECD:s rekommendationer som gjorts till norra Sverige och hur vi bäst samordnar samhällets olika nivåer för att uppnå rekommendationerna berördes också.

Pat Cox, tidigare EU-parlamentariker, nu samordnare för Scandinavian Mediterranean core corridor, gästade flera seminarier och stod även som huvudgäst hos Västerbotten i Almedalen. Goda samtal fördes om hur transportinfrastrukturen kan bli bättre, starkare och mer utbyggd i norra Sverige.

– Vi i norra Sverige är beroende av möjligheten att nå ut till de europeiska marknaderna. På grund av våra distanser till Europa, men också de långa avstånden i norr där en bussresa inte tar en kvart, utan snarare två timmar, är transporter särskilt avgörande avgörande för oss. Effektiva transporter kopplar samman regionen och regionen med Europa. Säger Joakim Berg, projektledare Botniska Korridoren.

Varför är det så viktigt att Västerbotten och norra Sverige är aktiva under Almedalen?

För att lyfta fram norra Sverige är det viktigt att vi finns på plats på arenor där politik och samhälle ska diskuteras. Tillsammans måste vi alla hjälpas åt och kraftsamla, för att våra aktörer i norr ska få och ta möjligheten att visa upp sina kompetenser och tillgångar. Därför vill vi förenkla för aktörer att vara på plats – arrangemanget är så mycket bredare än bara politik, alla bitar bör finnas med. Det ger också goda resultat – norra Sverige tar allt mer plats och fler seminarier och aktiviteter arrangeras för varje år. Även mindre möten för specifika målgrupper anordnas. Intresset ökar stadigt, och vi ser nu fram emot Almedalsveckan 2018, som också innebär valår.

 

Flertalet av seminarierna filmades under Almedalsveckan, de hittar du här.

Foton från arrangemangen finns här.

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 19

Latest Images